Göğüs Duvarı Deformiteleri (Pektus Ekskavatum, Pektus Karinatum)

Göğüs kafesinin önündeki kemiğin içe doğru çökmüş şeklidir. En sık görülen göğüs duvarı deformitesi Pektus ekskavatumdur. Doğuştan gelen bir yapı bozukluğudur. Yaklaşık 400-1000 çocuktan birinde görülür. Erkeklerde daha sık görülmektedir. Genetik faktörler önemli rol oynar yani ailesinde göğüs çöküklüğü olanlarda daha sık görülür. Pektus ekskavatum’un sebebi kesin olarak bilinmemektedir.

Genellikle semptom vermemekle beraber, bazen göğüs ağrısı ve nefes darlığı veya egzersiz sırasında çabuk yorulma gibi sorunlar olabilir. Kozmetik sorunlar yanında bu deformiteye sahip çocukların kalp ve nefes alma problemlerine yatkın olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Ayrıca yaş ilerledikçe ağrıya neden olabilmektedir.

Kunduracı göğsü deformitenin derecesine bağlı olarak ameliyatsız vacuum bell yöntemi veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilir. Onarım, genellikle ergenlik çağında yapılır. İki tür cerrahi düzeltme vardır: açık onarım (Ravitch Prosedürü) ve metal çubukla minimal invaziv onarım (Nuss Prosedürü). 

Sıklıkla tercih edilen Nuss Prosedüründe çelik bir çubuk göğüs duvarına uyacak şekilde bükülerek gerçekleştirilir. Çubuk yerleştirme işlemi olası sorunları önlemek için torakoskopi dediğimiz ışıklı kamera yardımı ile gerçekleştirilir. Yaklaşık 2 yıl boyunca metal çubuk göğüs kafesine yerleştirilen kısımda kalır ve daha sonra çıkarılır.

Vacuum Bell Yöntemi: Uygun hastalarda göğüs ön duvarına yerleştirilen özel vakum aleti ile deformitenin düzeltilmesidir. İşlem süresi ve uygulama şekli hastadan hastaya farklılık gösterebilir.

Pektus Karinatum (Güvercin Göğsü)

Göğüs duvarı ve orta göğüs kemiğinde dışa doğru çıkıntı olması durumudur.  İç organlara baskı olmadığı için genellikle görüntü dışında sorun yaratmayabilir.

Güvercin göğüsün oluşum nedeni bilinmemektedir. Yaklaşık 1500 çocuktan birinde görülür. Ailesel geçiş gösterir. Erkeklerde daha sık görülür. Deformite kunduracı göğsüne göre daha geç ortaya çıkar ve çocuk büyüdükçe daha belirgin hale gelir.

Güvercin göğüste ameliyat genellikle gerekli değildir. Tedavide genellikle göğüs ön duvarına takılan özel bir korse yardımı ile basınç oluşturarak göğüsün içe baskılanması ile sağlanır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

minimal-invaziv-cerrahi-laparoskopik-cerrahi
Minimal İnvaziv Cerrahi (Laparoskopik Cerrahi) 

Laparoskopik cerrahi  büyük ameliyat kesisi kullanmadan, boyutları 0,5-1 cm olan…

Devamını Oku
intestinal-atreziler
İntestinal Atreziler

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
torakoskopik-cerrahi
Torakoskopik Cerrahi

Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinmektedir.…

Devamını Oku