Özofagus Atrezisi

Özofagus atrezisi, ağız ile mideyi birbirine bağlayan yemek borusunun kapalı olduğu ve bir kısmının gelişmediği doğuştan gelen hastalıkdır. 3000-4500 canlı doğumda bir görülür. Özofagus atrezisi genellikle yemek borusunun alt kısmının nefes borusuna bağlı olduğu trakea-özofageal fistül olarak tanımlanan durum ile birlikte görülür.(%90) Fistülün olup olmaması ve yerleşimine göre dört faklı tipi bulunmaktadır.

Hamilelik döneminde yapılan ultrasonografide midenin küçük olması veya görülememesi ve amniyon sıvısında artış olması özofagus atrezisini düşündürür.

Doğum sonrasında bebeğin tükrüğünü yutamaması ve ağzında birikmesi, beslenme sırasında öksürme, boğulma, morarma görülür.

Özofagus atrezisi ile birlikte, kalp hastalıkları (%30-35), genitoüriner sistem hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları, omurga ve eklem anomalileri görülebilir. Ameliyat öncesi ek hastalıklar açısından tetkikler(USG, EKO) yapılmalıdır.

Özofagus atrezisi düşünülen bebeklerde burundan mideye ilerletilmeye çalışılan ince bir hortumun ilerlemediği görülür. Çekilen akciğer grasisinde de bu hormunun mideye geçmediği özofagusun üst kısmında takıldığı görülür.

Özofagus atrezisinin tedavisi cerrahidir. Ameliyat göğüs boşluğuna girilerek yemek borusunun iki ucunun bulunarak birbirine birleştirilmesi şeklinde yapılır. Ameliyat Torakoskopik (kapalı) veya açık yöntem ile yapılabilmektedir. Büyük bir kesi olmaması, iyileşme sürecinin hızlı olması, daha az ağrı olması, skolyoz riskinin açık yönteme göre düşük olması torakoskopik yöntemin avantajlarıdır.

Ameliyat sonrası bebek belli bir süre yenidoğan yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak takip edilir. 2-3 gün nazogastrik sondadan beslenmeye başlar. 7-10 günlerde çekilen opaklı(renkli) film ile ameliyat bölgesinde kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Kaçak saptanmadığında nazogastrik sonda çekilerek bebek ağızdan beslenmeye başlar.

Ameliyat sonrası dönemde karşılaşılabilecek sorunlar erken dönemde ameliyatta birleştirilen yemek borusu bölgesinde kaçak olması, fistülün tekrarlaması, enfeksiyon görülebilir. Geç dönemde ameliyat bölgesinde darlık, gastroözofageal reflü, özofagus motilite bozuklukları görülebilmektedir. Bu nedenle bu çocukların yakın takibi önemlidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gastroozofageal-reflu
Gastroözofageal Reflü

Gastroözofageal reflü mide içeriğinin, özofagusa aralıklı veya sürekli geri kaçması s…

Devamını Oku
intestinal-atreziler
İntestinal Atreziler

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
torakoskopik-cerrahi
Torakoskopik Cerrahi

Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinmektedir.…

Devamını Oku