Kasık Fıtığı

Çocuk cerrahisinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri kasık fıtığıdır. Kasık fıtıkları procesus vaginalis adı verilen karın içinden kasığa doğru uzanan karın zarı kısmının açık kalması sonucu oluşur. Bu açıklıktan barsaklar, karın içi organlar, kızlarda yumurtalıklar girerek kasık bölgesinde şişliğe neden olmaktadır. Görülme sıklığı %1-4 arasındadır. Prematür bebeklerde %20-30 sıklıkta görülür. Hastaların %85’inde tek taraflıdır. %55-60 sağ tarafta, %25-30 sol tarafta, %10-15 her iki taraftata görülür. Sağ tarafta daha sık görülmesinin nedeni erkek çocuklarda testisin torbaya daha geç inmesidir. Ailede kasık fıtığı varsa çocuklarda görülme sıklığı artar.

Kasık fıtığının belirtisi kasık bölgesinde ortaya çıkan şişliktir. Çocuğun ağlaması, ıkınması gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda daha belirgin hale gelmektedir. Bu şikayet yenidoğan döneminde ortaya çıkabileceği gibi, ilerleyen yaşlarda da görülebilmektedir.

Kasık fıtığı normalde ağrı yapmaz. Fakat en önemli sıkıntılardan birisi %6-18 fıtık kesesi içinde karın içi yapıların sıkışmasıdır. Eğer bu durum geç fark edilirse sıkışan yapının(barsak, yumurtalık vb.) kan dolaşımının bozulması sonucu daha ciddi sorunlara hatta organ kaybına neden olmaktadır. Fıtık içinde sıkışma 1 yaş altında daha sık olarak görülür. Bu nedenle çocuklarda kasık fıtıkları tanı konulduktan sonra acil olmamakla birlikte en kısa süre içinde (15-20 gün) ameliyat edilmelidir. Kasık fıtığının tedavisi ameliyattır, kendiliğinden geçmez.

Fıtık ameliyatı günübirlik olarak yapılmaktadır. Yani çocuk ameliyat olduktan birkaç saat sonra eve gönderilmektedir. Kasık fıtığı ameliyatıgenel anestezi altında açık cerrahi veya kapalı(laparoskopik) cerrahi yöntem ile yapılabilmektedir. Her iki yöntemin başarı oranları benzerdir. Fıtık ameliyatı sonrası tekrarlama oranı %0-3 arasındadır. Daha iyi kozmetik sonuçlar ve ağrı oranının daha düşük olması laparoskopik yöntemin avantajlarıdır. Ayrıca laparoskopi karşı tarafta fıtık açısından değerlendirme olanağı sunmakta ve karşı tarafta muayene sırasında tespir edilemeyen fıtık varsa aynı seansta ameliyat yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bilier-atrezi
Bilier Atrezi

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
hirschsprung-hastaligi
Hirschsprung Hastalığı

Hirschsprung Hastalığı (HH), kalın barsağın peristaltik hareketlerini sağlayan gangli…

Devamını Oku
tiroid-kanseri
Çocuklarda Tiroid Kanserleri

Tiroid kanserleri çocukluk döneminde görülen kanserlerinin % 0.4-3’ünü oluşturur. En …

Devamını Oku