Gastroözofageal Reflü

Gastroözofageal reflü mide içeriğinin, özofagusa aralıklı veya sürekli geri kaçması sonucu ortaya çıkan durumdur. Sağlıklı bebek, çocuklarda olabilen fizyolojik bir durumdur. Mide ile yemek borusu arasında kapak görevi yapan yapılar, midenin içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önler. Bu kapak, çocuğun büyümesi ile gelişir ve tam fonksiyon göstermeye başlar. Bu nedenle özellikle ilk altı ay fizyolojik reflü ortaya çıkar.  Çocuk büyüdükçe fizyolojik olan reflü kendiliğinden geçer. Ancak hastalığı özellikle ilk altı ayda ortaya çıkan fizyolojik reflüden ayırmak önemlidir. Gastroözofageal reflü hastalığı göğüs bölgesinde yanma, ağrı, yutma güçlüğü, özefajit, beslenme problemi, büyüme gelişme geriliği, solunum yollarında problem ve apne gibi sorunlara neden olur. Solunum yollarındaki sorun kendini genellikle öksürük ile gösterir. Uzun süren reflüler, pnömoni, bronşit, akciğer absesine neden olabilmektedir.

 Tanı:

  1. Özofagus mide duodenum grafisi (ÖMD): Çocuğa içirilen ilaçlı sıvı ile yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı görüntülenerek reflü varlığı değerlendirilir.

  2. Özofageal pH Monitorizasyon: Yemek borusunun asidik mide içeriği ile olan temas süresini ve sıklığını değerlendirir. Burundan takılarak yemek borusu ve mideye yerleştirilen ince hortum şeklindeki alet 24 saat boyunca pH değerlerini kaydederek bir bilgisayar programına aktarır. Kesin tanı koydurucu yöntemdir.

  3. Endoskopi: Endoskopi yapılarak ışıklı kamera ile yemek borusu mide incelenir.

  4. İntraluminal empedans ölçümleri: Yemek borusuna geri gelen mide içeriğinin asidik olup olmadığını, ne kadar süreyle özofagusta kaldığını kaydeder.

Tedavi

Bebekler sık aralıklarla ve azar azar beslenmelidir. Bebeklerin 45 derecelik bir açıyla yatırılmaları gerekir. Bunun için bebeğin sırt ve başının altına yastık konulabilir veya bu amaçla üretilmiş olan reflü yastığı kullanılabilir.

Semptomu olan hastalarda anti reflü mama başlanabilir. Midenin içeriğinin yemek borusuna zarar vermesini önlemek amacıyla anti asit özelliği olan ilaçlar kullanılır. Midenin daha hızlı boşalmasını sağlayıcı ilaçlar kullanılır.

İlaç tedavisinin başarısız olduğu veya ciddi sorunların geliştiği hastalarda ameliyat gereklidir. Ameliyat midenin fundus denilen üst kısmının yemek borusunun etrafına sarılması şeklinde gerçekleştirilir. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı engellenmiş olur. Ameliyat açık veya laparoskopik(kapalı) yöntem ile yapılır. Ameliyat sonrası daha erken beslenmeye başlaması, hastanede yatış süresinin daha kısa olması, daha az ağrı olması, daha kozmetik görünüm olması laparoskopik yöntemim avantajlarıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tiroid-kanseri
Çocuklarda Tiroid Kanserleri

Tiroid kanserleri çocukluk döneminde görülen kanserlerinin % 0.4-3’ünü oluşturur. En …

Devamını Oku
safra-kesesi-tasi
Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi karaciğerin altında bulunan bir organdır. Karaciğerde üretilen safranın …

Devamını Oku